Pretraga

martedì 29 novembre 2016

Zašto je djumbir lek za mnoge bolesti?


Djumbir bi uvek trebalo imati u kući, jer osim što je odličan začin i za slana i za slatka jela, izuzetno je lekovit. Blagotvorna dejstva đumbira poznata su već vekovima. Poreklom je iz Azije, a najviše se gaji i koristi u Indiji. Potpuno opravdano smatraju ga supernamirnicom, a njegov najdragoceniji sastojak jeste gingerol. Dobar je izvor vitamina A, C, E i B kompleksa, kao i magnezijuma, fosfora, kalijuma, silicijuma, natrijuma, gvozda, cinka, kalcijuma i beta-karotena. Može se koristiti svež ili samleven, odnosno u obliku ulja i soka. Spada u niskokalorične namirnice .

Poznato je da se koristi preko 5000 godina u lekovite svrhe.




Priprema čaja:


1 manji koren (10-20g)  djumbira
200ml vode



Koren narezan na listiće preliti sa 200ml prokuvane vode,ostaviti 10min da odstoji,po želji dodati med i limun.
Uzimati pre obroka 3x dnevno


Može se koristit na najrazličitije načine,praviti čaj,dodavati u hranu,u smoothie...


Uživajte u prelepom ukusu djumbira i u njegovoj lekovitosti!


Nessun commento:

Posta un commento