Djumbir bi uvek trebalo imati u kući, jer osim što je odličan začin i za slana i za slatka jela, izuzetno je lekovit. Blagotvorna dejstva đumbira poznata su već vekovima. Poreklom je iz Azije, a najviše se gaji i koristi u Indiji. Potpuno opravdano smatraju ga supernamirnicom, a njegov najdragoceniji sastojak jeste gingerol. Dobar je izvor vitamina A, C, E i B kompleksa, kao i magnezijuma, fosfora, kalijuma, silicijuma, natrijuma, gvozda, cinka, kalcijuma i beta-karotena. Može se koristiti svež ili samleven, odnosno u obliku ulja i soka. Spada u niskokalorične namirnice .
Poznato je da se koristi preko 5000 godina u lekovite svrhe.Priprema čaja:
1 manji koren (10-20g) djumbira
200ml vode
Koren narezan na listiće preliti sa 200ml prokuvane vode,ostaviti 10min da odstoji,po želji dodati med i limun.
Uzimati pre obroka 3x dnevno
Može se koristit na najrazličitije načine,praviti čaj,dodavati u hranu,u smoothie...
Uživajte u prelepom ukusu djumbira i u njegovoj lekovitosti!
Nessun commento:
Posta un commento